Personal training of online coaching?

Je hebt vast en zeker wel eens gehoord van personal training, maar ken je de term online coaching ook? Het kan zijn dat je hier nog nooit van hebt gehoord en dat is ook niet heel gek. Het is binnen de fitness community een bekende term, maar voor een beginnend krachtsporter kan dit onbekend terrein zijn. Beide kunnen van toegevoegde waarde zijn op zowel mindset, je fysiek en leefstijl, maar wat is nou het verschil tussen die twee? In deze blog ga ik beide uitgebreid uitlichten. Wat is het verschil? Welke zou het beste bij jou passen? Wat zijn de voor- en nadelen?

 

Personal training of online coaching, wat is het verschil?

 

Personal training

Personal training is voor iedereen geschikt. Voor de recreatieve sporters, voor de gevorderde sporters of voor de beginnende krachtsporters. Sommige mensen vinden het nou eenmaal lastig om in hun eentje te gaan trainen. Onwetendheid v.w.b. oefeningen, onzeker of gewoon de motivatie niet kunnen opleggen om alleen naar de sportschool te gaan. Dit is helemaal niet erg, niet iedereen is van zichzelf sportief aangelegd. Daarvoor zijn er personal trainers op deze wereld gekomen.

Personal training, personal trainer, amsterdam-west, amsterdam-centrum

Een personal trainer helpt je 1-op-1 met trainen in de sportschool, buiten of een PT studio. Een goede personal trainer zal naar mijn mening dan ook focussen op kwaliteit van bewegen, voeding en het mentale aspect. Hij of zij heeft verstand van anatomie en de fysieke gesteldheid. Veel personal trainers kunnen je helpen bij blessures, verbeteren van mobiliteit of pijntjes.

Een personal trainer zorgt naast de trainingen ook voor persoonlijke aandacht. Even een schop onder je kont geven wanneer het nodig is, motiveren om door te zetten en een stok achter de deur zijn om toch naar de sportschool te gaan. Daarnaast kijkt hij of zij met je mee hoe doelen gerealiseerd kunnen worden en het gecreëerde resultaat uiteindelijk vast kan houden.

 

Online coaching

Een term die steeds populairder wordt, maar is het voor jou ook een bekende term? Ik zou het meer als online personal trainer definiëren. Hij of zij kan je op zowel fysiek als mentaal vlak begeleiden, helpt bij het optimaliseren van training en voeding, een stok achter de deur bieden en de nodige informatie verschaffen waardoor je uiteindelijk geen online coach meer nodig hebt.

Je gaat dus volledig zelf aan de slag! Jij traint in je eentje (of met je trainingsbuddy) met het schema die je gekregen hebt van jou online coach. Als je het prettig vind, zijn er ook mogelijkheden om een voedingsschema te laten maken, waar jij je aan houdt om de gewenste doelen te bereiken die jij voor ogen hebt.

Een klein nadeel is dat iedereen zich tegenwoordig online coach of personal trainer kan (en mag) noemen. Hier zijn (helaas) geen eisen aan gekoppeld door de overheid en is daardoor geen beschermd beroep. Doormiddel van het volgen van een opleiding kan je jezelf dus onderscheiden. Echter zegt een opleiding zeker niet alles, omdat er genoeg pannenkoeken rondlopen die geen verstand hebben van het lichaam, training of voeding.

 

 

Mijn visie

De cliënt staat naar mijn mening ten alle tijde centraal. Het gaat er niet om wat de coach of personal trainer wilt. Dit is helemaal niet belangrijk, maar wat echt belangrijk is, is wat de cliënt wilt.

Welke doelen heb jij voor ogen voor jezelf? Wat wil jij uiteindelijk bereiken op korte termijn en lange termijn? Zijn deze doelen ook realistisch? Waar kan ik jou als trainer mee helpen? Is dit voeding? Cool, dan geven we de factoren omtrent voeding net even wat meer aandacht. Is dit training en kwaliteit van bewegen? Cool, focussen we meer op trainen en het aanleren van de juiste techniek. Is dit gewoon lekker in je vel zitten? Cool, dan focussen we op jou algehele levenskwaliteit, kijken waar aanpassingen in je leefstijl gemaakt kunnen worden en leer ik je resultaat behalen terwijl je geniet van een drankje en af en toe heerlijk uiteten.

Lijkt dit je wat? Start dan vandaag nog met het 3 maanden traject! 

 

Wat zijn de voor- en nadelen?

 

Nadelen Personal Training

 • Hoger kostenplaatje: Een gemiddelde personal trainer vraagt tussen de 40,- en 80,- euro per training sessie. Mocht je 1 keer per week willen trainen, komt dit al gauw uit op een bedrag tussen de 160,- en 320,- euro. Uitzonderingen van bekende personal trainers daar gelaten.
 • Agenda/time management: Ja.. Wanneer kan jij? Wanneer kan de trainer? Hoe veel cliënten heeft de personal trainer en past daar nog wel iets tussen? Past dit überhaupt in en/of met jou eigen werkrooster?
 • Programmering: De programmering van een trainingsschema kan suboptimaal zijn, omdat je bijvoorbeeld maar 1x per week traint en je daar niet genoeg aan hebt als je echt spiermassa wilt opbouwen.
 • Voeding- en mindset: Hier zal door de gemiddelde trainer minder nadruk op worden gelegd (uitzonderingen daar gelaten).

 

Voordelen Personal training

 • Persoonlijke aandacht: Tijdens de trainingen kan er direct worden geanticipeerd op de techniek van de oefeningen en verbeterd worden in het moment.
 • Persoonlijke band creëren: Omdat je fysiek met iemand te werk gaat, kun je sneller een band met elkaar opbouwen en is het makkelijker om mentaal steun te bieden. Wat ik ook belangrijk vind is praten over koetjes en kalfjes. Het hoeft niet altijd over trainen te gaan, maar kan ook over privé, leuke dingen, eten of waar je voor komt, training.
 • Stok achter de deur: Door de afspraak met je trainer in de sportschool, ‘moet’ je wel gaan. Anders gooi je je geld weg. Daarnaast hoef je alleen maar de aanwijzingen van je trainer op te volgen, wat voor sommige fijn kan worden om hun hoofd leeg te maken.
 • Fun factor: Door het wisselen van oefeningen kan het voor sommige mensen interessanter en leuker blijven om te komen trainen.

 

Nadelen online coaching

 • Techniek optimalisatie: Dit is niet mogelijk zonder dat jij jezelf filmt tijdens je workout en kan ook niet direct worden bekeken door je coach.
 • Contact: Het werkt niet voor iedereen om het contact te laten verlopen via de mail, app of video call. Als je een dipje hebt en mentale steun nodig hebt, kan het zo zijn dat je liever even face to face met iemand in contact bent. Het kan zijn dat je niet dezelfde dag antwoord hebt op je vragen of als je vragen hebt tijdens je training dat je online coach niet direct antwoord kan geven.
 • Beginners: Ben je een beginner? Dan adviseer ik je om een niet te starten met een online coach. Techniek is zo ontzettend belangrijk tijdens het trainen en dit is lastig te managen als je pas achteraf te horen kan krijgen of er verbeterpunten zijn.
 • Digibeet: Niet iedereen kan overweg met een online bestand zoals google spreadsheet, excel of youtube. Dit is gewoon niet voor iedereen weggelegd, en dat is helemaal prima.

 

Voordelen online coaching

 • Kostenplaatje: Over het algemeen is een online coach goedkoper dan het afnemen van training sessies bij een personal trainer.
 • Contactmomenten: Dit zal over het algemeen soepeler verlopen, omdat je dit over kan doen op elk moment. In je pauze, voor je gaat werken, na je werk, noem het maar op. Er is meer flexibiliteit.
 • Trainingsprogramma: Dit is veel makkelijker te optimaliseren. Wil jij kracht opbouwen? Dan zal een goede online coach een gepersonaliseerd trainingsschema maken waardoor jij straks als de hulk rond loopt.
 • Kennis: Het opdoen van kennis zal makkelijker gaan, omdat je zelfstandiger te werk moet en er meer contactmomenten zijn om te sparren. Daarnaast een leefstijl creëren wat bij jou past en het uiteindelijk zelfstandig wilt gaan doen door de opgedane kennis.

 

Welke past het beste bij jou?

Wat belangrijk is om te beseffen is, wanneer jij het moeilijk vindt om de motivatie te vinden het makkelijker is om een fysieke afspraak te hebben met een personal trainer. Door de afspraak heb je een stok achter de deur, plus je hebt er waarschijnlijk voor betaald. Ben je een beginnende krachtsporter met weinig tot geen ervaring, dan raad ik je zeker aan om te starten met een personal trainer. Dit heeft alles te maken met het feit dat techniek de basis is en wanneer de techniek niet goed is, dit uiteindelijk blessures kan veroorzaken. Dit wil je niet toch?

Is sporten een onderdeel van je leven geworden, wordt je chagrijnig als je niet sport, maar het lukt maar niet om een bepaald doel te bereiken, dan is online coaching meer iets voor jou. Een goede online coach heeft verstand van trainen, leefstijl en voeding om jou de tools aan te reiken voor het bereiken van je fysieke en/of mentale doelen.

 

Conclusie

Wat belangrijk is om te onthouden is dat zowel personal training als online coaching voor vele een toevoeging op hun leven zouden zijn. Als beginnende krachtsporter met weinig ervaring zou ik zeker adviseren om te starten met personal training. Heb je al meer ervaring, maar loop je ergens op vast in je trainingen? Dan zou ik voor online coaching kiezen. Doe wel onderzoek! Check trackrecords, recensies, praat met je omgeving en speur internet af. Er zijn honderden, al dan niet duizenden coaches en personal trainers te vinden tegenwoordig.

Download hier gratis mijn E-book en wordt krachtiger en fitter dan ooit!

Deel dit verhaal

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *